Caravelle

Caravelle

 

1960-talets flygplan

Caravelle är ett fransktillverkat trafikflygplan avsett för korta och medellånga distanser. Modellen tillhörde den första generationen av jetdrivna passagerarflygplan och hade sin storhetstid kring 1960-talet. Premiärflygningen gjordes 1955 och den tillverkades fram till 1972. Den var banbrytande för utvecklingen av trafikflyget och ansågs vara före sin tid på olika sätt. Den mest karaktäristiska egenskapen i konstruktionen var de aktermonterade motorerna som gav en betydligt tystare kabin och lämnade vingarna rena. Fönstren i kabinen fick ett mycket säreget utseende i form av avrundade trianglar för att lämna störst utrymme för utsikt nedåt. Den speciella designen och den avancerade tekniken resulterade i ett både vackert och framgångsrikt flygplan. Idag finns inte längre några flygande Caravelle kvar.

Ett europeiskt projekt

Caravelle nådde en begränsad framgång i USA, men det var i Europa som flygplanet fick sitt största genomslag. Det var framför allt ett europeiskt flygplan, både till användning och konstruktion. De franska myndigheterna tog i början av 1950-talet initiativ till ett nytt trafikflygplan för medeldistans. Efter en urvalsprocess gick uppdraget till det statliga Toulouse-baserade företaget Sud-Est, som efter en sammanslagning med ett annat företag kom att heta Sud Aviation. Flygplanet Sud Aviation SE 210 Caravelle konstruerades till stora delar av det franska företaget men samtidigt återanvändes designelement från brittiska de Havilland på licens. Utformningen av nos och cockpit kom direkt från de Havillands flygplan Comet. Caravelle utrustades även med brittiska Rolls-Royce motorer. Sud Aviation kom med tiden att ingå i den stora europeiska flygplanstillverkaren Airbus och flygplanet Carevelle, med sina bidrag från många olika företag, kan betraktas som ett tidigt tecken på europeiskt industrisamarbete.

Tjänstgöring hos SAS

Caravelle var det första jetplanet som användes av SAS och kontrasten mot de gamla propellerplanen var stor. Den tysta kabinen och de kraftiga motorerna gjorde resan både behagligare och snabbare. Övergången till jetplan var ett betydelsefullt steg och SAS drev en intensiv reklamkampanj inför introduktionen av Caravelle. Premiärturen skedde den 26 april 1959 med destination Beirut. Enligt somliga gör det SAS till det första flygbolag som tog Caravelle i drift. Men enligt andra så räknas inte den turen eftersom det bara var journalister och speciellt inbjudna gäster som var passagerare. Under 1960-talet var flygplanstypen i alla fall en viktig del av bolagets flotta och flög inom Europa och till Mellanöstern. SAS använde Caravelle till 1974.

Överföring till Le Caravelle Club via Flygvapnet, FMV och Flygvapenmuseum

Den 28 januari 1999 flög SE-DAI för sista gången och levererades till Le Caravelle Club efter flygningen från Malmslätt till Arlanda. Flygvapnet sålde, eller i själva verket donerade hela det återstående reservdelslagret till Föreningen, inkluderandes tre reservmotorer. Även specialverktyg och en del markutrustning samt all dokumentation ingick. Detta rymdes i åtta containrar och ombord på flygplanet. Det mesta av materielen finns kvar hos Föreningen och förvaras på Arlanda.

Se vidare under fliken Historia för en lista över viktiga händelser i tidsordning för Föreningens flygplanindivid, SE-DAI.